17 Nisan 2025 20:09

Bursa'da liseliler eyleme katılmasın diye kitap fuarına götürüldü

Öğrenciler, eylem yapacaklarını duyurunca yönetim onları fuara ve sınava gönderdi. Öğretmenlerinin sürgün edilmesine tepki gösteren öğrenciler, “Pazartesi günü dersleri boykot edeceğiz” dedi.

Bursa - Proje okullarda öğretmen sürgünlerine karşı öğrencilerin başlattığı eylemler devam ediyor.

Bursa Anadolu Lisesi önünde bir araya gelen öğrenci ve mezunlar, sürgünleri protesto etti. Yapılan eyleme Eğitim Sen ve Eğitim-İş sendikaları da destek verdi.

Öğrencilerin okul önünde eylem yapacağını duyurması üzerine okul yönetimi, 9, 10 ve 11. sınıfları toplu olarak kitap fuarına götürürken, 12. sınıfları ise eylem saatinde deneme sınavına soktu.

“Pazartesi günü dersleri boykot edeceğiz”

“Biz mezunlar olarak haksızlığa ses çıkaranlara selam olsun. Eğitim sistemimize yapılan darbeye ve öğretmenlerimize yapılan haksızlığa karşı buradayız. Ülkemizde adaletsiz uygulamalar her yerde baş gösteriyor. Biz, yıllara dayanan bir emeğin sesi olmak için buradayız. Köklü liselerimizin eğitim anlayışı ve kurumsal hafızası hedef alınıyor. İlkesel duruş sergileyen öğretmenler, hiçbir objektif kriter gözetilmeden görevlerinden uzaklaştırılıyor. Mezunlar olarak bu duruma sessiz kalmayacağız.”

Hafta boyunca yaşadıklarını anlatan bir liseli ise şunları söyledi:

“Bizler, baskılara karşı her gün büyüyerek okullarımızın önünde olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu hukuksuz uygulamalara karşı okullarımızı savunacağız. Öğretmenlerimizin yanındayız ve pazartesi günü dersleri boykot edeceğiz.”

“Bu çocuklar öğretmenlerine, çağdaş, laik ve bilimsel eğitime sahip çıkıyorlar”

Milli Eğitim Bakanı'nın “Dalga geçer gibi, sayı saymayı bilmiyor gibi, ‘40 yıl bir öğretmen bir okulda görev yapar mı?​’” dediğini hatırlatan Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem şöyle konuştu:

“Hangi okulda, hangi öğretmen 40 yıl çalışıyor? Bizlerin derdi, yapılan bu atamaların hukuksuz, adaletsiz ve herhangi bir kritere dayanmadan yapılmasıdır. Bu çocuklar öğretmenlerine, çağdaş, laik ve bilimsel eğitime sahip çıkıyorlar. Yandaş okul müdürleri, çocuklarımızı ve velilerimizi korkutmak için mesaj atıyor. Hak ve adaletten bahsedenler, bunca öğretmenin hakkını yedi. Bunların hesabı sorulmayacak mı sanıyorsunuz? Genç arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız.”

“Eğitim sistemini 23 yılda 18 kez değiştirdiler”

“Türkiye günlerdir, proje okullarında yaratılan kadrolaşma ve tasfiye operasyonlarıyla çalkalanmaktadır,” diyen Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona ise şu açıklamalarda bulundu:

“Öğretmenlerimiz de velilerimiz de öğrencilerimiz de çok iyi biliyorlar ki asıl ‘proje’, eğitimi niteliksizleştirme ve gericileştirme projesidir. Eğitim sistemini 23 yılda 18 kez değiştirmişlerdir. Yandaş sendika, AKP il-ilçe yöneticileri ile vakıf görünümlü tarikat ve cemaatlerden aldıkları talimatlarla tasfiye listesi hazırlayanlara buradan soruyoruz: Yüzde 1’lik dilimle öğrenci alan, Bursa’nın ve Türkiye’nin en başarılı öğrencilerinin yerleştiği bu okulda 17 öğretmeni tasfiye ederek hangi yüzdelik dilimi hedefliyorsunuz?

Gençlerimiz, kendilerine ışık tutan öğretmenlerinin yanında durarak yalnızca bir hak ihlaline değil; Cumhuriyet’in eğitim anlayışına da sahip çıktıklarını haykırmaktadır. Bu dayanışma, karanlığa karşı yanan umut ateşidir. Ve biz o ateşi birlikte büyüteceğiz.” (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et